No hate. No violence
Races? Only one Human race
United We Stand, Divided We Fall
Radio Islam
Know Your enemy!
No time to waste. Act now!
Tomorrow it will be too late

English

Franç.

Deutsch

عربي

Sven.

Español

Portug.

Italiano

Русск.

бълг.

Hrvat.

Češt.

Dansk

Suomi

Magyar

Neder.

Norsk

Polski

Rom.

Srpski

Slov.

Indon.

فارسی

Türkçe

日本語

汉语


--- První česká stránka proti sionismu a historickým lžím ---
   

Vanunovo propuštění děsí Izrael

Jonathan Cook  


Před třemi týdny Izraelci rozhodli, že propustí nejznámějšího vězně.

Mordechai Vanunu
 

Mordechai Vanunu, muž, který vyzradil Izraelský tajný program jaderných zbraní, bude po 18 letech propuštěn z jedné nejhorší samovazby.

Téměř dvě desetiletí se Izraelské úřady obávali okamžiku, kdy bude Vanunu propuštěn a bude svobodně světu mluvit o Izraelském vývoji nukleárních zbraní, o svém únosu Mosadem a o detailech svého věznění.

Načasování jeho propuštění - ačkoliv otázka jaderných zbraní Washington moc neuvítal, kvůli situaci na Blízkém Východě - nepřišlo zrovna v hodnou dobu.

Z těchto všech důvodů je zde mnoho spekulací o tom, zda Vanunu bude vůbec propuštěn.

Ale Izraelská vláda patrně uznala, že Vanunu byl zřejmě proti právně uvězněn.

Přesto vládní šéf soudního úřednictva formálně v březnu oznámil, že Vanunu je stále ještě "nebezpečný pro stát", třebaže informace, které odhalil jsou 20 let staré.

Vanunu bude proto pravděpodobně propuštěn do nového vězení : pravděpodobně nějaká forma "domácího vězení", ve kterém mu bude odepřeno právo opustit zemi a jeho pohyb bude velmi monitorován.

Říkají, že mám ještě další tajemství, ale to je lež, záminka ke krytí. Všechno co jsem věděl jsem publikoval. Cokoliv bych řekl, by se pouze opakovalo.

 

Zákaz rozhovoru

Izraelská média budou také před přísnými zákazy vést s ním rozhovory, dokonce i o jeho soukromých názorech. Tvrdá autocenzura Izraelských médií na "bezpečnostní" záležitosti je spojená s oficiálním systémem vojenského zpravodajství, která nade vším bude dohlížet.

Vanunův zločin odhalil světu první detaily Izraelského programu jaderných zbraní, navzdory Izraelskému tvrzení, že se Izrael nestal "první zemí Blízkého východu", která vlastní jaderné zbraně.

Odhalení velmi vyvedlo z míry Americkou administrativu, která zavírala oči nad Izraelským programem.

Vanunu nahromadil informace během devíti let jako technik v podzemní továrně blízko města Dimona v Negebu.

Podle expertů jeho data a fotografie ukazují, že Izrael má program, který zahrnuje 200 nukleárních hlavic.

 

Agent Cindy

Po publikování jeho příběhu v Britských novinách Sunday Times v roce 1986 byl vlákán do pasti agentem Mosadu "Cindy" do Říma, kde ho zdrogovali, svázali a převezli zpět do Izraele.

Vanunu byl Mosadem zdrogován
a unesen z Říma
 

Úřady trvali na jeho celém odpykání trestu 18 let a podle jeho rodiny mu úřady uložili velice přísný režim. Vanunova cela měří 2x3 metry.

Prvních dva a půl roku vězení mu neustále ve dne noci nechali rozsvícenou žárovku, aby nevěděl zda je den či noc.

Když mu bylo na krátký čas dovoleno opustit celu, stráže ho sledovali a natáčeli.

Základní práva jako přístup k tisku, televize mu také byli odepřeny, včetně zákazu návštěvy rodiny.

Amnesty International popsala Vanunovo utrpení jako "kruté, nelidské a ponižující".

V současné době mu bylo dovoleno číst, ačkoliv podle posledního jeho tvrzení i to mu bylo opět zakázáno.

Byl mu také povolen přístup na vězeňský dvůr s dalšími chovancemi, ale pod přísným zákazem s někým hovořit.

 

Tvrdá disciplina

V minulých týdnech vyšlo několik zpráv v Izraelských médiích, kdy podle ostatních vězňů má Vanunu velice tvrdý režim. Jeden dokonce tvrdil, že Vanunu má na den krajíc chleba.

V dalším březnovém incidentu byl Vanunu potrestán poté, co ho napadli chovanci, včetně Noama Federmana podporovatele extrémní pravicové skupiny Kach, který byl obviněn z účasti na útoku proti Palestinců v Hebronu.

"Hledají jakýkoliv důvod, aby nemuseli propustit mého bratra. Varoval jsem ho, aby byl opatrný a nemluvil".

Vanunův bratr Meir je jeden z mála lidí, kterému úřady dovolili ho navštívit ve vězení Shikma blízko Aškalonu. Věří, že Federman a podobní jsou podporování vězeňskými úřady, aby porušili Vanunovu podmínku a prodloužili tak jeho vězení.

"Hledájí jakoukoliv záminku, aby nepropustili mého bratra a dělají všechno proto, aby tam zůstal na trvalo", řekl. "Varoval jsem ho, aby byl opatrný a nemluvil".

Podle Meira Vanunu ztratil všechny výhody, které měl dříve a nyní byl vrácen do jeho dřívější cely.

Meir také řekl, že když se pokoušel říci svému bratru o nedávném jednání Izraelského parlamentu o jeho případu, vězeňský dozorce zasáhl a vyhrožoval, že ukončí návštěvu.

Psychologická válka

Vanunoví příbuzní a podporovatelé tvrdí, že na něho vložili tvrdý vězeňský režim, který je psychologickou zbraní jak ho "zlomit".

Izraelský policista v přední části vězení blízko Aškalonu
 

Přísná samovazba byla jen z části klidná. Vanunova rodina má obavy o jeho duševní zdravý a ohrožení a požadují, aby ho prohlédl zahraniční lékař.

Vanunovo pevné odmítnutí odčinit své činy a jeho trvalé uvěznění za prozrazení nukleárních zbraní, působí velké problémy bezpečnostním úředníkům ve chvíli, kdy se blíží jeho propuštění.

Vanunu má být propuštěn 21.dubna. Izraelské úřady mu budou chtít zabránit jakýkoliv styk s médii.

Omezená Svoboda

Muž, který je zodpovědný za Vanunovo osmnáctileté věznění Yehiel Horev, šéf bezpečnosti u Ministerstva obrany oznámil, že Vanunu je předurčen doživotní kontrole.

V únoru doporučil vládě, že Vanunu bude držen v administrativním vězení - nějaká forma zadržení bez soudního příkazu - po té co skončí svůj výkon trestu.

Tato možnost byla zamítnuta na příkaz vrchního návladního, který zpozoroval, že se jedná o nelegální rozkaz.

Přesto vrchní návladní Menachem Mazuz trvá na tom, že Vanunovo propuštění "může vytvořit podstatné nebezpečí pro státní bezpečnost" a doporučil, aby jeho pohyb byl omezen.

Tento návrh se opírá o šéfa ministerstva obrany, který vychází od Horeva.

Bezpečnostní služby proto vydají Vanunovi nějaký pas, který mu zabrání odjet do ciziny, budou sledovat jeho pohyb a kontrolovat jeho telefonní hovory a email.

 

Už žádné tajemství

Vanunu řekl svému bratru, že nemá již žádné tajné informace.

Vanunu řekl, že již odhalil vše v roce 1986. "Říkají, že znám další tajemství, ale to je lež a výmluva. Všechno co jsem věděl, jsem již publikoval. Nemohu říci nic nového než to, co jsem řekl."

Atomový reaktor Dimona v Negebské
poušti v roce 2003
 

Toto bylo tvrzení Petera Hounam, novináře Sunday Times, který s ním vedl rozhovor : "Dověděli jsme se od Vanuna každý kousek technické informace o Dimoně, na kterou vzpomínal.

Nicméně několik Izraelských novin naznačilo, že Vanunu může ještě vyzradit dva druhy informací : bezpečnostní informace o základně Dimona a jména lidí, kteří tam pracovali.

Ve skutečnosti Vanunu odmítl dát tyto informace pro Sunday Times jak sám říká z důvodů, "že nechtěl ohrozit jeho bývalé kolegy". Navíc se zdá nepravděpodobné, že by bezpečnostní opatření v Dimoně zůstala stejná jako před 18 lety.

Trýzeň

Hounam má důvodné podezření proč Izrael používá různé druhy násilí proti Vanunovi : "Myslím, že se někteří lidé obávají, že by Izrael byl zkompromitován, kdyby Vanunu řekl jak ho unesli."

Nepochybně detaily Vanunova únosu mohou způsobit rozpaky.

Je zde však o mnohem větší obava ze strany Izraelských bezpečnostních představitelů a to fakt, že by Vanunovo propuštění a jeho viditelnost přitáhla nežádoucí pozornost médií k nežádoucí sporné otázce o Izraelském programu vývoji jaderných zbraní, včetně chemických a biologických zbraní.

"Vanunovi informace by mohli podráždit USA a EU co se týká Izraelských jaderných bomb" řekl Avner Cohen, Americký vědec a tvůrce Izraelských bomb.

Je zde také obava, že Vanunu, jako muž, který má pevné stanovisko ke svým principům, by se mohl stát ohniskem anti-jaderné kampaně v Izraeli i v cizině, pokud mu bude dovoleno odjet.

Takové to obavy jsou potvrzené z vyšších bezpečnostních kruhů.

Jak jeden z nich prohlásil : "Možná nemá žádné nové informace, ale stačí, že se bude zabývat proti jadernými kampaněmi. Lidé z celého světa ho budou užívat jako prapor. Neexistuje pro nás žádný důvod, abychom mu dovolili tyto provokace."

 

 Al Jazeera 5.4.2004


Pozn. PSN:
Zdroj: Článek převzat ze stránek Muslimské Listy