"Alla stora sanningar börjar som kätterier."
- GB Shaw

HOME

Är judendomen en ideologisk och psykologisk sjukdom?


***

"NÄSTA ÅR I JERUSALEM"

***


Den politiska religionskritiken den utförs i verkligheten i böcker, i tidningsartiklar och i etermedia på ett mycket blasfemiskt eller hädande sätt.

Den har framförts av Rushdie, mot Islam, och försvarats av hela världen. När det gäller judendomen så, i en intervju med en israelisk författare (själv jude) som heter Yehoshua, som är publicerad i Dagens Nyheter den 3 januari 1988 med rubriken 'Judendomen är ett misslyckande'. Yehoshua är en av Israels mest energiskt och praktiskt politiska författare som har en världspublik. Detta säger Lars Andersson som har varit i Israel och intervjuat Yehoshua. Yehoshua säger så här:"Idag har ortodoxin satt en fana i händerna på en förtrupp av reaktionära krafter i det här samhället. Jag har ett förhållande till det religiösa arvet som jag är uppvuxen med. Men jag sparkar bakut också, för det har lett oss till katastrofer. Jag vill förstöra denna bärbara judendom som aldrig i tid förmådde judarna att komma hit och bli som ett folk." Och nu har han fattat eld. Nu får all risk för missuppfattningar vika. "För mig är katastrofen, i judendomen, idén om att vara utvald och vittne. Ingen vill höra oss predika universell moral. Det är nonsens. Hela historien är en neuros. "Nästa år i Jerusalem". Jag såg inte egyptier och etiopier ränna omkring i världen och längta "hem". När svenskarna flyttade till Amerika blev de amerikaner och satt inte i evighet och sade 'Nästa år i Stockholm'. Föreställ dig en professor i rummet här intill som sitter och talar om Nicaragua, som han kommer ifrån, hela tiden. Han firar Nicaraguas nationaldag och samlar in pengar och skickar sina barn dit på läger. "Nästa år i Nicaragua". Naturligtvis blir jag lömsk på denne man så småningom. Åk då för höge faan till Nicaragua!". Det var alltså citat från DN:s intervju med Yehoshua. Men här finns det en stor skillnad mellan svenskarna i Amerika som verkligen ursprungligen är från Sverige och alla världsjudar dom inte är från Jerusalem!

Att beteckna idén om utvaldhet som en katastrof inom judendomen, det är vad han tillåter sig att göra, och vad Dagens Nyheters ansvarige utgivare tillåter sig publicera. Hade inte DN varit en prosionistiskt ägd tidning skulle rabbinerna i Sverige redan ha startat en häxprocess mot DN.


Tillbaks till svenska huvudsidan

Till Radio Islams sidor på andra språk