"Alla stora sanningar börjar som kätterier."
- GB Shaw

HOME


Louis Farrakhan
- en ny muslimsk ledare i USA


Den sista tiden har de flesta större svenska tidningar skrivit om den amerikanske svarte ledaren, Louis Farrakhan, ledare för den ständigt växande svarta rörelsen Nation of Islam. Farrakhan har sedan länge varit känd i USA, men av någon okänd anledning har man nu valt att även ta upp honom och hans rörelse här i Sverige. Troligen tror sig sionisterna kunna vinna poäng på att peka ut vad de betecknar som svarta "antisemiter".

Upptakten till den senaste debatten skall ha varit att en av Louis Farrakhans närmaste, Khalid Abdul Muhammad, vid ett tal för studenter på Kean Kollege i New Jersey, skall ha sagt att "judarna är den svarta nationens blodsugare, de heter Rubinstein, Goldstein och Silverstein därför att stulit rubiner och guld och silver över hela jorden". Detta utlöste förstås ett ramaskri från de judiska organisationerna i USA. Krav restes från judiskt håll att Farrakhan enligt sedvanlig sionistisk ritual måste ta avstånd från sin medarbetare, men han vägrade. Huruvida det fannas någon sanning bakom uttalandet debatterades aldrig. Tydligen är det omöjligt att peka ut judar som översittare trots att palestinierna dagligen i sitt ockuperade hemland får känna på den judiska arrogansen och översitteriet.

Enligt DN (11/2-1994):

"Farrakhan upprepade också en del av de åsikter som Muhammad framfört och hävdade bland annat att judar ägde 75 procent av de svarta slavarna i den amerikanska Södern före det nordamerikanska inbördeskriget, vilket enligt många historiker inte är riktigt sant."

"Inte är riktigt sant"? Det betyder ju att DN tillstår att det finns sanning bakom påståendet. Desutom skriver DN att "många" historiker hävdar detta, vilket betyder att det finns andra som hävdar att påståendet är helt sant! Detta bekräftas också av den judiska tidskriften "Judisk Krönika" Nr 4-5 1992, sida 10, där det står om de sefardiska judarna från Spanien som nyligen anlänt till Amerika (som JK kallar för "det andra förlovade landet"):

"Sefarderna blev plantageägare (dessvärre också stora slavägare) i söder och bedrev handel med Västindien och Europa, medan de holländska och tyska judarna blev pälshandlare, hantverkare och finansmän i norr."

Syftet med artiklarna om Farrakhan är uppenbarligen att smutskasta honom trots att exempelvis Göteborgs-Posten (28/2-1994) kallar honom för "den nye Malcolm X" och Dagen (11/2-1994) säger att "hans personliga ställning är starkare än någon annan svart ledares". Hans brott är att han är mycket kritisk till judendomens enorma inflytande i USA. Svarta ledare får tydligen inte säga vad de tycker, även om de skulle ha folkets stöd.

SvD (25/2-1994) skriver:

"Louis Farrakhan har ett helt annat rykte i innerstadsgettona än i det vita USA (där det också finns de som gillar när ett kontroversiellt hatobjekt som Farrakhan dyker upp). Enligt flera olika opinions- mätningar tycker över två tredjedelar av de svarta att han säger saker USA bör höra. Nästan lika många tycker att han är en effektiv ledare och att han säger sanningar. Något över hälften uppger att han är en bra förebild för unga svarta.

 

Driver Hjälpverksamhet

- En del av de ämnen Farrakhan tar upp är viktiga för det afrikansk- amerikanska samhället - och det är ingen annan som tar upp dem, konstaterar Yvonne Haddad, professor i muslimsk historia, i Times porträtt av Farrakhan och Nation of Islam. Det gället t ex Farrakhans kritik mot att mer federala skattmedel går till fängelser än till skolor och att manschettbrott inte betraktas som lika allvarliga som annan kriminalitet - likaså är det inte så känt att Nation of Islam driver hjälpverksamhet bland fångar och missbrukare."

Även den prosionistiska kristna tidningen "Dagen" (11/2-1994) misslyckas med sitt förtal av Farrakhan genom att skriva följande om honom och Nation of Islam:

"Louis Farrakhan blev de svarta muslimernas ledare efter Malcolm X.

I växande utsträckning debatterar svarta amerikanska ledare våldet inom den egna befolkningsgruppen och hur man skall få kontakt med de svarta ynglingar som inte tvekar att använda skjutvapen.

Dödandet har lett till en del okonventionella grepp, såsom "fredstoppmöten" med gatugäng och en "helig pakt" med Farrakhan för att bekämpa våld och droger."

"I städer som huvudstaden Washington och Chicago har Nation of Islam fått beröm för sin kamp mot "crack houses", narkotikanästen. Som ett exempel på Farrakhans inflytande kan nämnas att han nyligen drog inemot 60 000 åhörare till två kvällsmöten i stadens konferenscenter.

- De utstrålar styrka, säger den svarte statskunskaparen Ronald Walters.

- De skyddar svarta kvinnor och försöker driva bort droghandlarna från gatorna. Folk i allmänhet förstår egentligen inte hur stark han är i vår folkgrupp."

Att Bonnier-ägda Expressen (8/3-1994) måste utmåla Farrakhan som en "antisemit" som "sår hat och skördar våld" är därför helt i sin ordning med tanke på ovannämnda positiva omdömen om honom. Den som är intresserad kan via Radio Islam beställa en ljudkasett med Farrakhan från ett tal han höll för tiotusentals anhängare i Madison Square Garden. Där delger han sin syn på de svartas ställning i dag och förhållandet till judendomen och Israel. Ett mycket hörvärt tal!

 


För att läsa andra artiklar från Radio Islams tidning


Tillbaks till svenska huvudsidan

Till Radio Islams sidor på andra språk