Barnbok


AHMED
berberpojken
Av Ahmed Rami 
 

EN DYSTER ÅTERKOMST

 

Det är en haltande, sönderriven och mycket smutsig pojke, som Hadj Ahmed avlämnar i butiken i Marrakech nästa dag. Hans ben och fötter är fulla med skråmor. Men farbror Tarik lägger främst märke till att den blå djellabahn är sönderriven på flera ställen, och att Ahmed är barfota och håller något i händerna som är lergrått och oformligt, och som knappast alls liknar ett par sandaler längre. Han vänder ryggen till, som om han skämdes över det han ser, och fortsätter att väga upp gryn till en kund. Hadj Ahmed harklar sig diskret. Han håller hela tiden Ahmed i armen. Den andra handen har han lagt ovanpå hans huvud, som för att visa, att han verkligen ansträngt sig att ta hand om rymlingen. Det är inte hans fel att Ahmed ser ut som han gör.

När kunden har gått, vänder sig farbror Tarik till den gamle och frågar om han får bjuda på en kopp mynta-te, men Hadj Ahmed avböjer artigt.

"Här har ni pojken välbehållen åter," säger han och skjuter Ahmed framför sig. "Pris ske Gud, som låtit mej få återföra sonen till hans far. Måtte ni få heder av honom i fortsättningen."

"Han är inte min son. För mej hade han gärna fått stanna borta hur länge han har lust."

Farbror Tarik ser inte åt Ahmed, när han uttalar de hårda orden. Han behandlar honom som luft. När Hadj Ahmed har gått sin väg, säger han kallt, fortfarande utan att se på honom:

"Du kan vänta utanför tills Zaid kommer. Han får ta dej med till badhuset."

Köpmännen mitt emot kastar nyfikna blickar. Det är lätt att se in i de öppna butikerna, och farbror Tarik märker att hans ovän och värste konkurrent, Hussein i hörnet, pratar förtroligt med en kund. Kanske berättar han om rymningen. Men det kan också hända att han säger: "Se, vilken lortgris till butikspojke han därborta har! Ni kan tänka er vad ni får i påsarna hos honom!"

Konkurrensen om kunderna är stenhård, och då får man inte dra sig för att förtala grannen.

Zaid har jobbat som guide på eftermiddagen. När han kommer till butiken, har han några turister med sig, en man i shorts och tre lätt klädda kvinnor. Deras bara ben är egendomligt vita. Det ser naket ut. När Zaid får syn på Ahmed, ropar han på berbiska:

"Hej, var har du hållit hus, din rackare? Vi trodde du hade stuckit hem till byn."

Sen pratar han franska med turisterna, och farbror Tarik plockar fram souvenirer och berberhantverk och visar dem. En av kvinnorna vill fotografera Ahmed, men han vänder skamset ryggen till. Zaid ser det och ryter på berbiska:

"Vad är det för dumheter, Ahmed! Nu ställer du upp och låter damen fotografera dej, begrips!"

Ahmed vill inte bli ovän med Zaid, så han vänder truligt framsidan till. Den bleka, halvnakna turist-kvinnan ler mot honom och kvittrar något på ett obegripligt språk. Ahmed förstår nog vad hon vill; han ska se glad ut. Hon vill fotografera en glad trashank. Men det ger han blanka sjutton i! Zaid däremot fjäskar och ler. Han är tolk åt farbror Tarik, men hinner också med att kasta en blick ibland åt Ahmeds håll, för att se efter om han sköter sig.

När den främmande kvinnan har fotograferat Ahmed i hans eländiga tillstånd, tar hon fram en dirham och ger honom. Det är mycket pengar för en nioåring, men Ahmed skulle helst vilja slänga myntet på marken framför henne. Hon tar honom för en av de allra fattigaste, en av dem som knappt har kläder att skyla sig med. Hon kanske gillar att tycka synd om folk, tänker Ahmed. Varför skulle hon annars gå omkring och fotografera trashankar?

Farbror Tarik nämner inte rymningen med ett ord, varken den dagen eller nästa. Han frågar inte Ahmed varför han gav sig i väg så där, han undrar inte om han vantrivs eller saknar något. Han verkar alldeles likgiltig. Då är det bra att Zaid finns. Fast han smågrälar, när de sitter på ångbadhuset, omvärvda av heta vattenångor, så känns det ändå skönt att få prata med honom.

"Om du hade hittat din far? Än sen då? Vad kunde han ha gjort där borta? Han hade trott att farbror Tarik tar dåligt hand om dej. Fattar du inte det? Han hade fått en massa bekymmer och gått där, långt borta i Oujda, och oroat sej."

"Jag vill börja skolan," säger Ahmed.

"Jovisst. Men det är inte så enkelt som du tror. Det är inte bara att gå dit och sätta sig och låta lärarna proppa en full med kunskaper. Det är jättelånga köer till skolorna. Du måste stå i väntekö, och det är inte säkert du kommer in ändå."

"Men jag vill lära mig läsa," säger Ahmed och kniper envist ihop munnen.

"Ja, ja, det är klart du ska lära dej läsa. Du ska lära dej arabiska ordentligt, det är viktigt. Och franska är också bra att kunna," säger Zaid, som har jobbat ett par år i Frankrike och lärt sig det franska språket där.

"Jag vill kunna skriva brev till far," säger Ahmed.

Då tiger Zaid en stund. Sen säger han med ett milt tonfall: "Jag tycker du ska prata med farbror Tarik. Be honom tala förstånd med farfar. Gör det ikväll!"

Men farbror Tarik verkar irriterad, när Ahmed vänder sig till honom. "Jag har ju sagt det många gånger; att jag inte kan lägga mej i den saken. Prata själv med farfar, när du kommer hem! Det är han som bestämmer."

Men Ahmed vet att det inte tjänar något till. Farfar är så hopplöst gammalmodig. Han tycker illa om de moderna skolorna. De stjäl barnen från föräldrarna och gör dem till européer, säger han. Barnen får en massa västerländska idéer i huvudet. De vill inte jobba med jorden längre, när de har fått utbildning. Hellre driver de omkring arbetslösa på gatorna i städerna, säger farfar.

Själv kan han varken läsa eller skriva men han klarat sig bra ändå. Ett helt liv. Det brukar han framhålla med stolthet.

 

Föreg. sida

Nästa sida

Index


ZIP

FÖRORD

1. ALI ÄR ETT AFFÄRSGENI

2.
EN TUFF ARABFLICKA

3.
DE UNDERLIGA KRUMELURERNA

4.
MOSKÉBESÖKET

5.
POJKLIGAN

6.
DET ÄR SOM EN SKÖN DRÖM

7.
KAMELEN

8.
DEN VACKRA TUPPKYCKLINGEN

9.
OFFERSLANTEN

10.
EN DYSTER ÅTERKOMST

11.
OFFICEREN

12.
FARMORS MATTA

13.
BRÖLLOPET

14.
ÅSNAN OCH KARTAN

15.
DEN FARLIGA KLYFTAN

16.
UPPDRAGET

17.
SKINNPÅSEN

18.
DEN RIKE ANALFABETENEtt liv
för frihet
Självbiografi
Av A. Rami

ZIPAhmed Rami´s biograhie in other languages:
French
Russian
Português
Engelsk
Vad är
Israel?
101 fakta istället för
den judiska

lögnpropagandan
---Av Ahmed Rami.

ZIP


Israel
Falsk
Varudeklaration

Den Judiska myten
om rasen
-Av Ahmed Rami.

ZIP


Israels makt
i Sverige
Av Ahmed Rami

ZIPJudisk
häxprocess
i Sverige
Av Ahmed Rami

ZIPNo hate. No violence. Races? Only one Human race.
United We Stand, Divided We Fall.
Know Your enemy

You too are welcome as a freedom fighter. Act now! Tomorrow it will be too late!
Compose your letter online. Write now to Rdio Islam
Ahmed Rami, writer, journalist, is the founder of the radio station Radio Islam.
Donations to help his work may be sent (in cheques or in notes) to his address:
Ahmed Rami - Box 316 - 10126 Stockholm, Sweden
Phone:+46708121240
Latest additions:
English -Svensk -French -German -Portug -Arabic -Russian -Italian -Spanish -Suomi
© No Copyright. - All texts and files in this Site may be republished and reproduced
as long as Radio Islam-(at http://www.abbc.net) where they are located - is mentioned.

HOME