Barnbok


AHMED
berberpojken
Av Ahmed Rami 
 

ÅSNAN OCH KARTAN

 

Skolhuset i grannbyn är litet och oansenligt. Det ser nästan ut som ett stall med sitt jordgolv och de grova, brun-rosa stenväggarna. Ahmed är besviken. Det var inte alls så här han föreställde sig en skola. Det enda som får det kala rummet att likna ett skolrum, är den stora kartan, som hänger på väggen. Ahmed tröstar sig med att titta på den, medan han väntar på Hadj Addi, läraren.

Och där stiger han in i skolrummet. Tillsammans med en åsna! Ahmed stirrar. Åsnan har ett vackert, guldbroderat täcke på ryggen. Men läraren själv är mycket enkelt klädd i en sliten, brun djellabah. Liten till växten är han också, uppträder stilla och försynt. Nej, det var då sannerligen inte så, som Ahmed hade tänkt sig en lärare.

Ahmed blir anvisad en plats bland nybörjarna längst fram. När läraren har ropat upp namnen på pojkarna, börjar undervisningen. Den går till så att läraren säger en mening, och pojkarna upprepar vad han sagt. Han har en förvånansvärt gäll och kraftig stämma, som liksom inte passar ihop med den späda kroppen. Det nästan ekar i det lilla rummet, när han undervisar i geografi.

"Så här har den gode guden behagat skapa Marocko," ropar han och pekar på kartan med pekpinnen.

Och pojkarna upprepar: "Så här har den gode guden behagat skapa Marocko."

"Här ligger vårt grannland Spanien," fortsätter läraren och pekar på kartan.

"Här ligger vårt grannland Spanien," upprepar barnen.

Ahmed ser att åsnan höjer på ögonlocken och följer pekpinnens svängande rörelser med blicken. Ibland skriar den gällt, som om den ville protestera mot något läraren säger. Men den yttrar sig nog bara av otålighet och längtar efter att lektionen ska ta slut.

Ahmed märker att läraren har mycket svårt att hålla ordning på pojkarna. Han måste ofta avbryta undervisningen och förmana och tillrättavisa dem. Särskilt upprörd blir han när de ger sig på hans åsna. Den får utstå åtskilliga nyp och stick och ryckningar i svansen. Ahmed förstår nu varför läraren tar med sig åsnan in i skolrummet. Han vill skydda den mot pojkarnas dumma påhitt.

Det är en annan sak som förvånar Ahmed mycket. De pojkar som sitter längst bak, kan göra nästan vilka fuffens som helst, bara de håller sig tysta. Läraren tycks inte se dem. Det är något fel på hans ögon, och de utnyttjar de till att spela honom olika spratt, grimasera och härma honom.

Efter ett par dagar händer något som gör Ahmed glad, fast samtidigt ledsen. Ali, hans kompis från Färgarnas gata, kommer till skolan. Han är sig inte lik, har blivit kutryggig och mager och liksom krymt ihop. Men leendet är detsamma som förr, ja, munnen verkar ännu bredare i det smala, tärda ansiktet.

"Hej! Jag förstod att det var du...när dom sa att det kommit en kille... som bott i Marrakech," säger Ali. Han är hes och har svårt att tala, måste ofta hämta andan.

Han håller fram händerna. De är nästan bra nu, lite rödflammiga fortfarande, men såren är läkta. "Jag ska bara bli bra från hostan också...sen sticker jag till Casablanca," säger han och ser listig ut. "Jag ska öppna en speceributik...min kusin lånar mej pengar..."

Ali berättar hur det kom sig att han måste sluta sälja kläder på gatorna. "Jag höll till utanför det flotta kaféet vid torget, du vet...det sitter jämt en massa lata, rika killar där... fina kläder, fina händer. Men utanför springer hungriga barn och tigger... det står alltid trashankar där...som behöver billiga kläder...jag sålde till dom..."

Polisen tog honom, och det var tredje gången, som de kom på honom med att sälja kläder olagligt på gatorna. De gav honom mycket stryk och behöll honom i tio dygn. Han fick feber av att ligga på det kalla, smutsiga cementgolvet i cellen.

"Dom trodde förstås att far eller mor skulle komma med mutor,..ett får eller nåt annat, och lösa ut mej. Men dom fick tji...Jag blev så sjuk istället, så dom vågade inte ha mej kvar... Det var några gatflickor där också...dom var snälla, men jag blev sjuk i alla fall...måste åka hem...det var väl det polisen ville...gosse, jag trodde jag skulle dö...innan jag kom hit till byn. Men nu är jag mycket bättre...har bara lite feber. Ska du följa med till Casablanca?"

"Jag har ju börjat skolan," säger Ahmed.

Ali gör en grimas. "Varför har du inte börjat i en skola med riktiga lärare?" säger han.

Och sedan berättar han konstiga saker om Hadj Addi. Att han vägrar bära glasögon, fast han är förskräckligt närsynt. Att han aldrig åker bil eller buss. Han använder alltid sin åsna, när han ska någonstans, ty åsnan är en naturlig del av Guds skapade värld.

"Han vill inte ha nåt att göra med mänskliga uppfinningar," säger Ali och flinar. "Och han tror att jorden är platt och att det finns sju himlar. Folk skrattar bakom ryggen på honom."

"Han verkar snäll," säger Ahmed, för det är första gången han har en lärare, och han vill ta honom i försvar.

"Äsch, du skulle gå i skolan i samhället istället...där finns det riktiga lärare...som har studerat och kan en massa...En kusin till mej går där...han bor där också...har det jättebra."

Ahmed säger att det är farfar som bestämmer i vilken skola han ska gå.

Då fnyser Ali igen. De gamla begriper inte vad som är bäst. Man ska inte rätta sig efter dem.

Det hörs att Ali inte har någon farfar, tänker Ahmed. Han vet inte hur svårt det är att trotsa en farfar som är släktens överhuvud och bestämmer över alla i familjen. Men nog sätter Ali myror i huvudet på honom med sitt tal om den fina skolan i samhället. Han tänker ofta på den och försöker föreställa sig hur undervisningen går till där. Fantasierna föder längtan och oro.

 

Föreg. sida

Nästa sida

Index


ZIP

FÖRORD

1. ALI ÄR ETT AFFÄRSGENI

2.
EN TUFF ARABFLICKA

3.
DE UNDERLIGA KRUMELURERNA

4.
MOSKÉBESÖKET

5.
POJKLIGAN

6.
DET ÄR SOM EN SKÖN DRÖM

7.
KAMELEN

8.
DEN VACKRA TUPPKYCKLINGEN

9.
OFFERSLANTEN

10.
EN DYSTER ÅTERKOMST

11.
OFFICEREN

12.
FARMORS MATTA

13.
BRÖLLOPET

14.
ÅSNAN OCH KARTAN

15.
DEN FARLIGA KLYFTAN

16.
UPPDRAGET

17.
SKINNPÅSEN

18.
DEN RIKE ANALFABETENEtt liv
för frihet
Självbiografi
Av A. Rami

ZIPAhmed Rami´s biograhie in other languages:
French
Russian
Português
Engelsk
Vad är
Israel?
101 fakta istället för
den judiska

lögnpropagandan
---Av Ahmed Rami.

ZIP


Israel
Falsk
Varudeklaration

Den Judiska myten
om rasen
-Av Ahmed Rami.

ZIP


Israels makt
i Sverige
Av Ahmed Rami

ZIPJudisk
häxprocess
i Sverige
Av Ahmed Rami

ZIPNo hate. No violence. Races? Only one Human race.
United We Stand, Divided We Fall.
Know Your enemy

You too are welcome as a freedom fighter. Act now! Tomorrow it will be too late!
Compose your letter online. Write now to Rdio Islam
Ahmed Rami, writer, journalist, is the founder of the radio station Radio Islam.
Donations to help his work may be sent (in cheques or in notes) to his address:
Ahmed Rami - Box 316 - 10126 Stockholm, Sweden
Phone:+46708121240
Latest additions:
English -Svensk -French -German -Portug -Arabic -Russian -Italian -Spanish -Suomi
© No Copyright. - All texts and files in this Site may be republished and reproduced
as long as Radio Islam-(at http://www.abbc.net) where they are located - is mentioned.

HOME