Barnbok


AHMED
berberpojken
Av Ahmed Rami 
 

FARMORS MATTA

 

Khalid har kommit till stan med mattor, som kvinnorna hemma i byn har vävt. En dag står han i gränden, när Ahmed kommer från passet med tidningarna, och han ser så där ängslig ut, som man gör, när man plötsligt förflyttas från stillheten på landet till folkträngseln och oväsendet i stan. Ahmed minns nog hur det kändes. Han drar Khalid i ärmen, och denne rycker häftigt till, som om han var färdig att ta till benen.

"Men är det inte? Jovisst! Det är ju Yassins pojke. Den näst äldste, va? Du heter Ahmed."säger han. "Du ser vilket gott minne jag har!" utbrister han och blir alldeles upprymd av glädje över att träffa en bekant bland alla de okända.

Khalid är på väg till farbror Tariks butik med mattorna. Han bär dem över axeln, hoprullade och sammanbundna till ett avlångt bylte. Det var tur att han träffade Ahmed, säger han, för han var lite osäker om vägen. Det är ju sån villervalla här i stan, så man blir riktigt yr i skallen.

Khalid bubblar nästan över av pratsamhet och bryr sig inte om att Ahmed bara är en liten pojke, som han i vanliga fall inte skulle bevärdiga med ett samtal. När han har hört sig för om hur det står till med hälsan hos Ahmed, Zaid och farbror Tarik, säger han:

"Du ska få se vilken fin matta din farmor har vävt! En likadan, som hon har vävt åt din syster, Aicha. Ja, hon ska ju gifta sej snart med Ibrahims yngste son. Din far kommer förstås hem till bröllopet. Det är inte en dag för tidigt. Hur länge har han varit borta nu, egentligen? Låt mej se, han reste före vårsådden. Då har han varit borta över sju månader. Det är lång tid, det. Ett sånt festande det ska bli! Jo du, det blir väl roligt?"

Sanningen att säga har inte Ahmed hört så mycket talas om det stundande bröllopet, och vet inte säkert om han får åka hem till byn då, men han svarar att det ska bli väldigt skojigt. Han tänker på att far kommer hem då. Äntligen kan han få prata med far om skolan! För den skull måste han åka hem!

Farbror Tarik blir glad över Khalids besök och alla hälsningarna han har med sig. Allt står ganska bra till därhemma i byn. Fast det har varit svårt att få tag i bete till fåren. Två får och sju lamm har dött för farfar, och även de andra familjerna har mistat lamm och får. Getterna ger dåligt med mjölk. Annars står det ganska bra till , säger Khalid.

Jo, förstås. Han glömde nämna att Hassans ko har dött. Den låg stendöd i sitt rum en morgon. Zaina, Hassans fru, är säker på att det är Mammass, som har dödat kon med sitt onda öga. Hon var på besök några dagar innan det hände.

"Kvinnorna tror ju på sånt där, att somliga har det onda ögat. Mammass borde stanna hemma och passa barnbarna istället för att ränna runt", säger Khalid och smuttar på mynta-teet, som farbror har lagat till. "Ett rent elände är det i alla fall för Hassans, som har så många småbarn. Vi andra blir tvugna att dela med oss av mjölken."

Annars står det ganska bra till, utom att skörden blev dålig i år igen. Men det vet ju alla, att torkan har varit svår. Flera brunnar i byn har sinat. Ingen har råd att vattna sina grönsaksland längre.

Ahmeds öron står vidöppna. Allt Khalid säger går rakt in i honom. Han ser det, alltsammans; byn, husen, människorna. Han är hemma. Om brunnarna har sinat måste kvinnorna gå till vattenstället utanför byn och hämta vatten om morgnarna. På bron över vattendraget stannar de och pratar och skvallrar. Sen återvänder de sjungande med fyllda vattenkrus. Ahmed ser sin mor komma med krukan på axeln, rak och stark, skrattande...Så avlägset det är, men ändå så nära. Han stryker med handen över mattan, som farmor har vävt. Khalid har brett ut den över en av dynorna i rummet.

Han minns när de gick ut för att samla bränsle, han, mor och syskonen. Fram emot kvällen gav de sig i väg, när hettan mildrats lite. De höga, skrovliga klipporna bortom husen glödde ljusröda i den nedgående solens sken. På sluttningarna överlevde bara kaktusar och andra härdiga växter, allt annat skrumpnade i hettan. Åt det hållet gick de aldrig. Och det var heller ingen idé att gå åt det motsatta hållet, för därifrån kom ökenvinden, och allt därborta var överblåst med rödaktigt damm och fin sand. Men om de gick mot väst, nordväst, kunde de hitta sänkor med buskar, torra, halvdöda eller ännu levande buskar med gröna blad. Det fanns vatten långt nere, och de allra djupaste rötterna nådde ner till fuktiga jordlager, som kom enstaka buskar att grönska på ett mirakulöst sätt mitt i den uttorkade, brunbrända omgivningen. Därifrån kunde de återvända hem med stora bördor av pinnar och ved.

Farmors matta är röd, blå och vit och mycket tjock. Ahmed tänker på farmors knotiga och hårda händer. De var kvicka att slå till och ge stryk, ändå tycker han om att känna på mattan, som farmor har vävt med sina hårda händer. Han skulle vilja pressa ansiktet mot den, men är rädd att de båda männen skulle tycka att han var barnslig. Så han nöjer sig med att smeka och stryka över mattan och borra ner fingrarna i den mjuka ullen.

Farbror Tarik och Khalid talar om det förestående bröllopet. Yassin måste vara nöjd, som får dottern ingift i den förmögnaste familjen i byn, säger Khalid.

Och farbror Tarik håller med. "Då du, Ahmed, åker vi allt hem till byn och överlåter åt Zaid att sköta ruljangsen några dar," säger han nytert.

 

Föreg. sida

Nästa sida

Index


ZIP

FÖRORD

1. ALI ÄR ETT AFFÄRSGENI

2.
EN TUFF ARABFLICKA

3.
DE UNDERLIGA KRUMELURERNA

4.
MOSKÉBESÖKET

5.
POJKLIGAN

6.
DET ÄR SOM EN SKÖN DRÖM

7.
KAMELEN

8.
DEN VACKRA TUPPKYCKLINGEN

9.
OFFERSLANTEN

10.
EN DYSTER ÅTERKOMST

11.
OFFICEREN

12.
FARMORS MATTA

13.
BRÖLLOPET

14.
ÅSNAN OCH KARTAN

15.
DEN FARLIGA KLYFTAN

16.
UPPDRAGET

17.
SKINNPÅSEN

18.
DEN RIKE ANALFABETENEtt liv
för frihet
Självbiografi
Av A. Rami

ZIPAhmed Rami´s biograhie in other languages:
French
Russian
Português
Engelsk
Vad är
Israel?
101 fakta istället för
den judiska

lögnpropagandan
---Av Ahmed Rami.

ZIP


Israel
Falsk
Varudeklaration

Den Judiska myten
om rasen
-Av Ahmed Rami.

ZIP


Israels makt
i Sverige
Av Ahmed Rami

ZIPJudisk
häxprocess
i Sverige
Av Ahmed Rami

ZIPNo hate. No violence. Races? Only one Human race.
United We Stand, Divided We Fall.
Know Your enemy

You too are welcome as a freedom fighter. Act now! Tomorrow it will be too late!
Compose your letter online. Write now to Rdio Islam
Ahmed Rami, writer, journalist, is the founder of the radio station Radio Islam.
Donations to help his work may be sent (in cheques or in notes) to his address:
Ahmed Rami - Box 316 - 10126 Stockholm, Sweden
Phone:+46708121240
Latest additions:
English -Svensk -French -German -Portug -Arabic -Russian -Italian -Spanish -Suomi
© No Copyright. - All texts and files in this Site may be republished and reproduced
as long as Radio Islam-(at http://www.abbc.net) where they are located - is mentioned.

HOME